ANADOLU GAZETESİ, 26.09.2016

Yakın Yerler’i biraz da bunun için yapmaya karar verdim. En yakınımızdaki değerleri bir nebze olsun tanıtmak, az da olsa bilgi vermek, merak uyandırmak ve gündeme getirmek amacıyla Bu bölümde Türk Dünyası Şaheserleri’nin sergilendiği Sazova’daki Esminyatürk Parkı’ndayım. “Canlı bir tarih dersliği özelliği taşıyan” parkta 18 ülkeden 32 şaheseri görmek mümkün.

“Bu park Türk Dünyası Vakfı tarafından yaptırılarak başta öğrencilerimiz olmak üzere Eskişehir halkına ve bütün milletimize armağan edilmiştir. Canlı bir tarih dersliği özelliği taşıyan ilk kalıcı eserlerimizden olan Orhun kitabelerinden medeniyetimizin ayak izlerinin ulaştığı ve günümüze kadar taşınan Mostar Köprüsü’ne kadar şanlı tarihimizin, kadim medeniyetimizin şaheserleri sergileniyor. Tarihin her döneminde derin izler bırakan Türk milletinin tüm insanlığa armağan ettiği bu kadim eserleri sizlerle buluşturmanın sevinci ve gururu ile parkımızı size ve ülkemize armağan ediyoruz.”

Bu sözler Türk Dünyası Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna’ya ait. Şanlıurfa’ya tayin olan eski valilerimizden Tuna, Esminyatürk’e girerken verilen kitapçığın giriş kısmında parkla ilgili duygularını böyle özetlemiş. Hayatın giderek artan telaşı nedeniyle çoğu zaman kendimize bile yeteri kadar vakit ayıramıyoruz. Yıllar önce “İstanbul’da boğazı görmeyenler var” denildiğinde biraz çocuk aklımla hayli şaşırdığımı hatırlıyorum. İnsan İstanbul’da yaşayıp da nasıl denizi, boğazı görmez! Sonraki yıllarda pek çok kentte bu ve benzeri durumla karşılaştım. Niğde’de, Adana’da, Yozgat’ta… Elbette Eskişehir’de de... Yaşadığı kentin tarihi değerlerinden, doğal güzelliklerinden, kent kimliğini oluşturan nice eser, kişi ve olaylardan habersiz olduğunu gözlemledim. Yakın Yerler’i biraz da bunun için yapmaya karar verdim. En yakınımızdaki değerleri bir nebze olsun tanıtmak, az da olsa bilgi vermek, merak uyandırmak ve gündeme getirmek amacıyla… Giriş cümlemizden anlaşılacağı üzere bu bölümde Türk Dünyası Şaheserleri’nin sergilendiği Esminyatürk Parkı’ndayım. Eskişehir, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katkılarıyla 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. Kültür Başkenti işlerini yürüten Ajans, görev süresi tamamlanınca Türk Dünyası Vakfı oldu. Vakfın ilk kalıcı eserlerinden biri işte bu park oldu. Şimdiye kadar üç kez gezme fırsatı bulduğum parka vatandaşların ilgisi memnuniyet verici düzeyde. Sazova Parkı’nın hemen karşısında bulunan parkta Türk Dünyası’na ait şaheserlerin minyatürleri bulunuyor. Parka giriş çocuklar için bir, büyükler için iki lira.

Henüz gidip görmeyenler için eserleri sıralamak istiyorum. Mimar Sinan’ın Selimiye Camisi, Divriği Ulu Camii, Anadolu’nun en eski camilerinden Diyarbakır Ulu Camii, Türk sanat ve zevkinin göstergesi Ahlat Ulu Kümbet, Çifte Minareli Medrese, Aşık Paşa Türbesi, Arnavutluk’taki Ethem Bey Camii ve Saat Kulesi, Azerbaycan’daki Mümine Hanım Türbesi, 1992’de Sırp ve Hırvatlar tarafından yıkılan Mostar Köprüsü, Alaca Camii, dünyanın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından olan Tac Mahal, Hümayun Türbesi, Kerkük’teki Gök Kümbet, İran’ın 33 Gözlü Köprüsü, Kazakistan’daki Hoca Ahmed-i Yesevi Külliyesi, Rabia Sultan Türbesi, Kırım’dan Hansaray,  Sultan Murat Türbesi, Priştine Fatih Camii, Gül Baba Türbesi, Mustafa Paşa Camii, Türk dil ve edebiyat tarihi için paha biçilmez şaheserler olan Moğolistan’daki Orhun Abideleri, Özbekistan’daki Uluğ Bey Medresesi, Bala Havuz Camii, Muhammed Emin Han Külliyesi, Çar Minare, İsmail Samani Türbesi, bir dönem Hac yolunu kolaylaştıran önemli duraklardan olan Şam’daki Osmanlı Tren Garı, Medine’deki Osmanlı Tren Garı, Türkmenistan Sultan Sencer Türbesi, Sultan Tekeş Kümbeti ve Selanik’teki Bey Hamamı.

Eski valilerimizden Güngör Azim Tuna’nın da ifade ettiği gibi kentimize ayrı bir değer ve güzellik katan Esminyatürk Parkı, canlı bir tarih dersliği gibi. Özellikle çocukların ve öğrencilerin mutlaka gezmesi, medeniyetimizin ulaştığı sınırları öğrenmesi, ortaya koyduğumuz kültür-sanatı görmesi gerekiyor. Anne ve babalar, öğretmenler mutlaka yavrularımıza bu parkı gezdirmeli. Ben her seferinde çocukların hayli keyif aldığını gözlemledim. Eserler hakkında bilgiler veriliyor ama yine de gitmeden önce internette biraz araştırma yapmakta fayda var. Gittiğinizde bol bol fotoğraf çektirip sosyal medyada paylaşalım. Kentimizin tanıtımına katkıda bulunmayı ihmal etmeyin. Bu vesileyle başta Bakanımız Nabi Avcı olmak üzere parkın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Cihan YILDIRIM hazırladı.