25.10.2085

Türk Dünyası Belediyeler Birliği tarafından (TDBB) 2016 Yusuf Has Hacib Yılı Açılış Töreni, İstanbul'da gerçekleştirildi.

 

2016 Yusuf Has Hacib Han Yılı Açılış Törenine Eskişehir Valisi ve Vakfımız Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim TUNA, Kırgızistan Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Enformasyon Bakanı Altınbek MAKSUTOV, Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. İbrahim CUNUSOV, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim KARAOSMANOĞLU, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin YAYMAN, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen KASEINOV ve birçok davetli katıldı.

 

Törende yaptığı konuşmada TDBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim KARAOSMANOĞLU, “Türk dünyasının büyük mütefekkiri, astronom, matematik âlimi, geometrici, felsefeci, siyaset bilimci ve edebiyatçı Yusuf Has Hacib’in doğumunun bininci yılı kutlu olsun. Değerlerine ve geçmişine sahip çıkmayan milletler, yok olmaya mahkûmdur. Asırlarca dünyaya nizam vermiş, adaletle hükmetmiş atalarımızdan bizlere kalan bu dev mirasa sahip çıkmak ve onları kendi öz kaynaklarımızdan öğrenmek zorundayız” dedi.

 

Birlik Başkanı KARAOSMANOĞLU, “İlk Müslüman Türk Devleti olarak kabul edilen Karahanlılar zamanında yaşamış bulunan Yusuf Has Hacib, yazdığı Kutadgu Bilig, Türkçesi'yle mutluluk veren, devlet olma bilgisi adlı eseri ile Türkçe'mizin en önemli eserlerinden birisini bizlere kazandırmıştır. Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak geçen yıl TÜRKSOY tarafından kabul edilen 2016 Yusuf Has Hacib Yılı etkinliklerini Zeytinburnu gibi Türk dünyası tarafından önemli bir ilçemizde başlatmanın büyük mutluluğunu duyuyorum. Dünya medeniyetine iz bırakan, onun şekillenmesinde, günümüze yansımasında çok önemli rolü olan tarihi şahsiyetler vardır. Tarihe yön veren ve kalıcı izler bırakan bu kişilerin, Aynı zamanda sadece kendi devirlerinde değil, günümüzde de aynen yaşıyormuş gibi etkileri sürer” şeklinde konuştu.

 

Gerçekleştirilen etkinlikte yer alan standımızda, yayınlarımız arasında yer alan Kutadgu Bilig isimli eserin tanıtımı gerçekleştirilmiştir ve katılımcılar, "TÜRKNAME- Türk Dünyası Kitaplığı" broşürünü edinme imkanı bulmuştur.