Vakfımızın T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü’nden aldığı destekle, Romanya Yazarlar ve Sinema Yönetmenler Birliği (UARF) işbirliği ile gerçekleştirdiği “Türkiye Romanya Sinema Çalıştayı ve Türk Kültürü Haftası” etkinliği Romanya, Bükreş’te 02-04 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.

Türk Dünyası Vakfı Genel Sekreteri Dr. Adnan Tekşen,  Romanya Yazarlar ve Sinema Yönetmenler Birliği Başkanı Ioan Carmazan, T.C. Romanya Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk Yavuzkanat’ın da katılımı ile gerçekleştirilen ve üç gün boyunca devam eden program kapsamında aşağıdaki etkinlikler yer almıştır:

1. Etkinlikle Bükreş’te yaşayan Romen sanatseverler, Türk kültürü ve sinemasının seçkin eserleri ile buluşturulmuştur. Bu kapsamında 10 adet Türk filminin gösterimi Bükreş’te gerçekleştirilmiştir. (Filmler: Semih Kaplanoğlu “Yumurta, Süt, Bal”; Osman Sınav “Uzun Hikâye”; Nuri Bilge Ceylan “Bir Zamanlar Anadolu’da”; Derviş Zaim “Balık”; Faruk Hacıhafızoğlu “Kar Korsanları”; Metin Erksan “Yılanların Öcü”, Lütfi Ö. Akad “Gelin”; Kemal Uzun, Serdar Akar “Çanakkale Yolun Sonu”)  Programa Yönetmen Semih Kaplanoğlu, Derviş Zaim, Reis Çelik, Faruk Hacıhafızoğlu, Atalay Taşdiken, Film Eleştirmeni İhsan Kabil, Gazeteci Ali Murat Güven, Muhsin Mete, Öğretim Görevlisi Prof. Dr. G. Deniz Bayrakdar ve Oyuncu Melih Selçuk katılım gerçekleştirmiştir.
  2. Erol AĞAKAY’ın Türk Film Afişleri Sergisi etkinlik boyunca Bükreş, CinemaPro’da ziyaretçilere sergilenmiş ve Türk sinemasının Romanya’da tanıtımı sağlanmıştır.
  3. Kapanış, plaket takdimi ve Musa Göçmen’in şefliğini yaptığı ve Romen enstrüman sanatçılarından oluşan orkestra tarafından icra edilen bir konserle gerçekleştirilmiştir. Konserde Türk müziğinden örnekler ve Türk film müziklerinden seçmeler; özellikle yurtdışı dinleyicisinin ilgisini çekecek eserler evrensel orkestralama tekniği ile düzenlenerek dinleyicilere sunulmuştur.
  4. Romen ve Türk yapımcı, sinema yazarı, senarist ve yönetmenlerin katılımıyla gerçekleştirilen sinema çalıştayında sektörde karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri tartışılmıştır.