Eskişehir İli Odunpazarı İlçesinde bulunan ve arsası Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan ETİ Göç Müzesi için yap işlet ve devret yöntemi uygulanmıştır. Eskişehir İlinin önde gelen kuruluşlarından ETİ A.Ş. sponsorluğunda yapımı devam eden müze, Türkiye’deki ilk ve tek göç temalı müze olarak tasarlanmıştır. Yapım çalışmaları devam eden müze toplamda 600 m2 büyüklüğündedir. Müzede göç ve sürgün temalı objeler, görseller, videolar, canlandırmalar ve enstelasyonlar ile sergilenecektir.

Türk dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurarak, bilimsel, kültürel, sanatsal araştırma, inceleme ve etkinlikler yaparak, kültürel birliği ve dayanışmayı sağlamaya çalışırken dünya barışına, uygarlığına, bilime ve sanata katkıda bulunmak amaçlarını taşıyan Vakfımızın, bunları gerçekleştirmesinde bir araç da Eskişehir'e ve Türkiye'ye kazandırdığımız Göç Müzesi olacaktır.

Göçmen Kenti Eskişehir’e Türkiye’nin İlk ve Tek Göç Müzesi

Tatarlar, Kırım Türkleri, Çerkesler, Yörükler, Arnavutlar, Bulgar Türkleri, Yunan Türkleri ve Makedonya Türkleri/Müslüman Arnavutlar’ın göç ettiği Eskişehir 19. yy.’dan itibaren göç almaya başlamış; aynı zamanda Anadolu Üniversitesi’nin kurulmasının ardından önemli ölçüde öğrenci göçü Eskişehir’in nüfusunu oluşturmuştur.

ETİ Göç Müzesi'yle dünya genelinde göç veren ülkeler sıralamasında ön sıralarda yer alan ülkemize ve 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Eskişehir’e bir kalıcı eser daha kazandırılmış olacaktır.

Dünyada en önemli göç müzeleri Kanada, Danimarka ve Fransa başta olmak üzere yaklaşık 14 ülkede bulunurken ülkemiz, Eskişehir Valiliği ve Türk Dünyası Vakfı aracılığıyla bir ilke imza atmaktadır.