2.Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları 24-25.12.2015 tarihleri arasında Eskişehir Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı, Eskişehir Valiliği ve Türk Dünyası Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen 2. Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları´nda dereceye giren projelere ödülleri düzenlenen törenle verilmiştir.

Atatürk Spor Salonu´nda gerçekleştirilen programa; Milli Eğitim Bakanı ve Vakfımız Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Valisi ve Vakfımız Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna, Anadolu Üniversitesi Rektörü ve Vakfımız Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, İl Milli Eğitim Müdürümüz Necmi Özen, Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erdoğan, Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Hasan Başyiğit, ulusal ve uluslararası proje temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katılmıştır.

Etkinliğe katılan öğrenci ve öğretmenleri tebrik eden ve yurt dışından gelen misafirlere de teşekkür eden Bakan Avcı, programda yaptığı kısa konuşmada, "İnşallah burada bir ömür boyu sürecek dostluklar oluştu. Yunus Emre´nin dediği gibi, ´Geldik tanış olduk, inşallah işi kolay kıldık´. Bu şölenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah gelecek yıl ve önümüzdeki yıllarda çok daha kapsamlı ve büyük katılımlı şölenlerimiz devam edecek" şeklinde duygularını dile getirmiştir.

Bakan Avcı´nın konuşmasından sonra 2. Türk Dünyası Bilim Olimpiyatı´nda ´´Tasarım" ve "Buluş´´ dallarında dereceye giren öğrenciler açıklanmıştır.

"Tasarım" dalında "Birlik Dua Evi" projesiyle Moldovalı öğrenci Valeri Kapsaman birinci, ´´İp Cambazı Bisiklet" projesiyle Ömer Dursun ikinci ve "Fosforlu Seccade" projesiyle Ümral Şah üçüncü olmuştur.

"Buluş" dalında ise Halil Efe Öztürk "Kapıda Bırakmayan Kemer" projesiyle birinci, Çağan Ünver ´´Güvenli Pencere´´ projesiyle ikinci ve Alper Akkan ise "4n ile Şifreleme Programı" projesiyle üçüncü olmuştur.

Daha sonra dereceye giren öğrencilere ödülleri Bakanı Avcı, Vali Tuna, AÜ Rektörü Gündoğan, ESOGÜ Rektörü Gönen ve İl Milli Eğitim Müdürü Özen tarafından verilmiştir. Ardından günün anısına Vali Tuna, Bakan Avcı’ya anı tabağı takdim etmiştir. Bakan Avcı da, etkinliğe destek veren kurum ve kuruluşların temsilcilerine teşekkür plaketi vermiştir.

Ödül töreninden sonra Bakan Avcı, Vali Tuna ve beraberindekiler stantları gezerek projeleri yakından incelemiştir.