23.03.2016

 

 

Eskişehir Valiliği, Türk Dünyası Vakfı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi işbirliği ile yapımı tamamlanan Atlı Terapi ve Rehabilitasyon Merkezi ile At Eğitim ve Binicilik Tesisi'nin açılışı yapıldı. 

 

Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde gerçekleştirilen açılışa; Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca, Prof. Dr. Gaye Usluer, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Mahmudiye Kaymakamı Mehmet İcik, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Göndoğan, kamu kurum amirleri ve davetliler katıldı. 

 

Açılan tesisin Mahmudiye ilçesinin ekonomisine katkı, ülkemiz insanına da sağlık sağlayacak   bir merkez olduğunu dile getiren Vali Tuna, açılış esnasında yaptığı konuşmada, “Atlı Terapi Merkezinin açılışı  için burada  bulunuyor, böyle bir merkeze sahip olmanın sevincini yaşıyoruz” dedi.

 

İnsanların sağlık alanında artık alternatif tedavi yöntemleri aradığını açıklayan Vali Tuna, sözlerine şöyle devam etti:

“Sağlık alanında çalışanlar, İnsanoğlunun rahatsızlıklarını gidermek için klasik tedavi yöntemlerine ilaveten çeşitli alternatif tedavi yöntemlerinin arayışına girmişlerdir.   İnsanların çeşitli rahatsızlıkları için hayvanlardan elde edilen maddelerin şifa kaynağı olarak eski çağlardan beri kullanılmakta olduğu bilinen bir gerçektir. Ayrıca çeşitli evcil hayvanlar Alzheimer hastalığında hastalara destek olarak kullanılmaktadır. 

 

Hayvanlarla tedavi deyince atlara da özel bir yer ayırmamız gerekir.  Batı literatüründe kanadı kırılmış melekler olarak tanımlanan, atalarımız tarafından evcilleştirilen, binlerce yıldır insanoğluna taşıyıcı olarak hizmet eden mübarek hayvanlardır atlar… Peygamberimizin hediye ettiği Düldül ile Hazreti Ali’yi, Aşkar ile Seyyit Battal Gazi’yi taşıyan güzelliktir… Göçer evli Türk topluluklarının can yoldaşı Dadaloğlu’nun sevgilisi kırattır. Üstat Necip Fazıl KISAKÜREK’e  ‘Ata Senfoni’ adlı eseri kaleme aldıracak güzellikte, büyük bir müzik eserine benzetilecek, dost Türkmenistan bayrağına girecek kadar muhteşem canlılardır. Ve içinde yaşadığımız coğrafya… Çifteler ve Mahmudiye ilçelerinin bulunduğu saha Osmanlı ordusunun ihtiyacı atların yetiştirildiği bölge… Osmanlı Devletinde Sultan II. Mahmut zamanında Çiftelerde başlayan Hara-yı hümayun yapılanması Sultan II. Abdülhamit döneminde Çifteler ’den Mahmudiye’ye hatta Hamidiye köyüne kadar genişlemiştir.

 

Mahmudiye, Cumhuriyet sonrasında da Tigem ve özel şahıslara ait çiftlikler sayesinde yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden olmaya devam etmiştir. Osmangazi Üniversitemize bağlı olarak 2007’de açılan Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksek Okulu ile ilçemizin at üretilen bir merkez olma özelliğine atçı, seyis yetiştiren bir merkez olma özelliği de ilave edilmiştir. İşte bu merkez şimdi yeni bir fonksiyonla,  hipoterapi merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizin başka merkezlerinde özellikle Midilli ve daha küçük atlarla çocuklara yönelik çalışmalar yapılmakta idi.  Atla tedavi çalışmaların daha kapsamlısı bugün açılışını yapacağımız bu merkezde gerçekleştirilecektir. Bu merkezden Gaziler, Bedensel yitimli ihtiyaç sahipleri, Dovn sendromlu çocuklar, Konuşma ve iletişim sorunları bulunan çocuk ve gençler ve serebral palsili çocuk ve gençlerin merkezden yararlanmaları öncelikli olarak hedeflenmiştir. Bu gruplar dışında yaşlı rehabilitasyonu, yetişkinlerde iyi zaman geçirme faaliyetleri gibi alanlarda yararlı olması da planlanacaktır.

 

Saygıdeğer konuklar, bu güzel ve hisli hayvanları tedavi amaçlı olarak insanımızın hizmetine sunacak, Mahmudiye İlçemize de canlılık getirecek bu çalışmayı yürütecek merkezin çalışanlarını Yrd. Doç. Dr Hakan Çalışkan Bey’in şahsında tebrik ediyorum ve ülkemiz insanına hayırlı hizmetler sunmasını diliyorum.”

 

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de tesisin işletmesinin üniversitede olacağını dile getirerek, "Atların iyileştirici etkilerinden yararlanılacak tesisimiz çok yakında nitelikli uzman personel ile güçlenecektir. Bu tesisin yürüttüğü çalışmalarla sadece ulusal değil, uluslararası tanınırlıkta ve akredite olmuş bir atlı terapi merkezi olması ana hedefimizdir" diye konuştu.

 

Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Çalışkan ise, atların tarih boyunca insanlara katkı sağladığını belirterek, "Günümüzde ise sağlık amaçlı bize yaklaşıyorlar. Açılışını yaptığımız bu tesis ile buna fırsat vermeyi amaçlıyoruz. Bu uzun ve sabır gerektiren bir yolculuk olacak" şeklinde ifade kullandı.

 

Konuşmaların ardından Vali Tuna ve beraberindeki protokol heyeti tesisin açılış kurdelesi keserek, merkezi hizmete sundu. Daha sonra program kapsamında merkezde görevli olan uzman personel, engelli çocuklarla kısa bir gösteri sundu. 

 

ESOGÜ'ye ait 90 bin metrekare alana sahip At Bakım, Binicilik ve Uygulama Merkezi'nin içinde üniversite tarafından projelendirilen ve Türk Dünyası Vakfının 2,5 milyon liralık desteğiyle kurulan tesiste 13 at kapasiteli tavla (at ahırı) bulunuyor. Yaklaşık 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip dünya standartlarındaki terapi merkezi, özellikle engellilerin rehabilitasyon ihtiyaçlarını karşılayacak.