21.03.2022

Çok eski dönemlerden beri kutlanan Nevruz, Ergenekon Destanında geçen demir dağı eritip kendilerine yol açan Türklerin Ergenekon’dan çıkışlarının yıl dönümünü ifade etmekte ve Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar ortak kültürel değer olması sebebiyle her yıl Türk dünyasında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Bu yıl ilimizde; Eskişehir Valiliği, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Türk Dünyası Vakfı paydaşlığında ve 20’den fazla sivil toplum kuruluşun katılımıyla, Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nde 20.03.2022 Pazar günü, “Türk Dünyası Nevruz Toyu” etkinliği düzenlendi.

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Türk Dünyası Vakfı Genel Kurul üyeleri, çok sayıda öğrenci ve öğretmenin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Milli Eğitim Tiyatrosu Değerleri Anma Hareketi (METDAH) Genel Sanat Yönetmeni Özer Bilgiç tarafından okunan Dede Korkut duasının ardından Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Fuat Erdal’ın, Eskişehir Valisi Sayın Erol Ayyıldız’ın ve Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sayın Nabi Avcı’nın açılış konuşmaları ile program başladı. Türk dünyasında Nevruz’un anlamını ve önemini belirten konuşmayı Doç. Dr. Zülfikar Bayraktar yaptı.

Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nde kurulan “Osmanlı Arşiv Belgelerinde Nevruz” sergisinin açılışı yapıldı.

Protokol tarafından yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlandı, Nevruz Bayramı geleneği olan çekiçle örs üzerinde demir dövme, semeni tepsisi ikramı ve yumurta tokuşturma gibi gelenekler yerine getirildi.

Eskişehir Ertuğrulgazi Atlı Spor Kulübü’nün Atlı Savaş Sanatları Gösterisi, Hüdaverdigar Sipahileri Kılıç Mübarezesi, Türk Dünyası Halk Dansları Topluluğu Gösterisi, Karasaz ile Azerbaycan Aşık geleneği, Akdeniz Erbaş’ın Dombra Konseri ve temsili fidan dikiminin ardından Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğünün 1.500 adet fidan dağıtımı programda yer aldı.

Nevruz pilavı ikramının yanı sıra, etkinlik alanında kurulan stantlarda çeşitli ülkelerden öğrenciler, ülkelerine özgü ürünlerin ve yemeklerinin tanıtımını yaptı.