17.10.2022

Kültür ve Turizm Bakanlığının Gelecek Gençlerin, Kültür Endüstrileri Destek Programı kapsamında Türk Dünyası Vakfı tarafından eğitim ve kültür projesi olarak hazırlanan Türk Dünyası Gençlik Dijital Medya Akademisi’nin tanıtım toplantısı, 14.10.2022 Cuma günü saat 17.00’de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Prof. Dr. A. Necat Akdeniz Akgün Konferans Salonu’nda yapıldı.

 

Dijital dünyanın gitgide aktif rol oynadığı, gelişen teknoloji ve iletişim imkanları ile orantılı olarak yeni uygulamaların belirleyici olduğu kültür endüstrileri alanında, Türk Dünyası gençleri öncelikli olmak üzere genç girişimcilerin ve sanatçıların bilgi ve tecrübelerinin arttırılmasına ve dijital dünyada her geçen gün yerini almakta olan Kültür Endüstrileri unsurlarını yakalamalarına imkân sağlayacak bir projedir.

 

Farklı sektörlerin bir araya gelmesiyle Kültür Endüstrileri alanında ortak çalışma alanında ihtiyaç duyulan bilgi, tecrübe ve uygulama imkanıyla genç sanatçı ile girişimci adaylarının yeteneklerini sergileyebilecekleri, eğitim alabilecekleri bir ortam oluşturulacaktır. 

 

Türk Dünyası'nın farklı ülkelerinden Eskişehir'e yükseköğrenim için gelen gençlerin ortak bir projede bir araya gelmesi, birlikte çalışma kültürünün desteklenmesi ve dünyada her geçen gün yerini almakta olan dijital medya ile kültür endüstrileri unsurlarını yakalamaları amacıyla ''Türk Dünyası Kültür ve Sanat Portalı'' ile Türk Dünyası kültürüne katkı sunulması planlanmaktadır.

 

Hazırlanan proje toplam 10 ay sürecek, 10 eğitim ve 12 uygulama atölyesi yapılacaktır. Türk Dünyası Vakfı tarafından oluşturulacak bilgisayar atölyesinde; NFT, Dijital Kodlama, Kültür Endüstrilerinin Dijital Dönüşümü, Kültür ve Dijitalleşme, Yeni Medya ve Kültür Algısı, Blokchein Teknolojileri, Dijital Ekonomi gibi konularda her atölye çalışmalarında alanında uzman akademisyenlerden eğitim alarak, uygulama imkânı bulabileceklerdir.

 

10 aylık proje süresinde edinilen bilgi ve birikimi birlikte oluşturacakları Türk Dünyası ortak kültür portalına veri girişi ile sağlayacaklardır.

 

2023 yılı Ekim ayında proje kapanış toplantısı yapılarak, katılımcı öğrencilere verilecek sertifikalar ile proje nihayete erecektir. 

 

Toplantıda, Türk Dünyası Vakfı Proje Koordinatörü Mustafa Çelik projenin detayı, amacı, hedefi ve faaliyet içerikleri üzerine ayrıntılı bilgi verdikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı'nın konuştuğu toplantıya, Eskişehir İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, Eskişehir İl Jandarma Komutanı J.Alb. Ercan Atasoy, Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Prof. Dr. Fazıl Tekin, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan,  Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Eskişehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdülselam Er, Eskişehir İl Müftüsü Bekir Gerek, Eskişehir Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özcan, Eskişehir Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Sertsöz, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Eskişehir İl Temsilcisi Ramazan Anıl, ünivetsitelerimizin rektör yardımcıları, dekanlar akademisyen ve  öğrencileri de katıldı.

 

Toplantının ardından kokteyl alanına geçildi ve sonrasında öğrenci başvuru kayıtları alındıktan sonra program sona erdi.