07.02.2018

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan Kurtulmuş’un himayelerinde Telif Hakları Genel Müdürlüğünün desteğiyle Türk Dünyası Vakfı tarafından yürütülen, Balkanlar ve Orta Asya’daki 16 ülkenin (Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna, Moldova, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek ve Türkiye) katılımıyla telif hakları alanında bir işbirliği platformu oluşturmayı hedefleyen Uluslararası Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Alanında İşbirliği Projesinin üçüncü etkinliği Gürcistan’ın başketi Tiflis’te gerçekleştirildi.

Bölge Ülkelerinin Telif Hakları Alanındaki Çalışmalarını Paylaşacakları Masayı Türkiye Kuruyor

Bölge ülkelerindeki telif hakları uygulamalarının mevcut durumunu ortaya koymak, karşılıklı değerlendirmelerle iyi ülke uygulamaları konusunda bilgi paylaşımında bulunmak ve işbirliğini sürdürülebilir hale getirmek amacıyla geliştirilen proje telif hakları alanında geniş bir coğrafyada gerçekleştirilen etkinlikler bakımından ilk olma özelliğini taşıyor. Hazırlık çalışmalarına 2017 yılının başında başlanan proje geçtiğimiz Ekim ayında hayata geçirmişti.

Orta Asya’dan Balkanlara Uzanan İşbirliği

Tiflis’te “Telif Hakkı ve Bağlantılı Hakların İstisnaları ve Sınırlamaları” başlığıyla iki gün sürecek çalıştayda ülke temsilcileri yasal düzenlemeler, sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde bilgi paylaşımında bulundular. 5 ayrı ülkede 5 çalıştay düzenlenmesi şeklinde planlanan projenin ilk çalıştayı “Dijital Alan ve Fiziksel Korsanlıkla Mücadele Yöntemleri” başlığıyla 16-17 Ekim 2017 tarihlerinde Kazakistan’ın kültür başkenti Almatı şehrinde ikinci çalıştay ise “Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Alanında Temel Yasal Düzenlemeler ve İdari Yapılanma” başlığıyla 4-5 Aralık 2017 tarihlerinde Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da  yapılmıştı.

Çalıştayın açılışını yapan Türkiye’nin Gürcistan Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan konuşmasında  böyle önemli bir konunun Türkiye' nin öncülüğünde hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Telif konusunda yapılacak çalışmaları da yakından takip ettiğini ve Türkiye ile Gürcistan arasında bu konuyla ilgili olarak gönüllü  çalışacağını dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Şaban Karataş, yaptığı açılış konuşmasında projenin, kültürel olarak ortak bir geçmişe sahip olan bölge ülkeleri arasında fikri mülkiyet alanında sağlam bir birliktelik ve ortak bir bilgi ağı oluşturmak bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Proje Katılımcı Ülkelerin Yoğun İlgisini Çekiyor

Türkiye ile güçlü tarihsel bağları bulunan bölge ülkeleri projeye yoğun ilgi gösteriyorlar. Gerçekleştilen ilk iki çalıştaya katılan ülke temsilcileri, telif hakları gibi uluslararası işbirliği ve bilgi paylaşımına açık bir konunun kapsamlı bir proje altında teknik toplantılar aracılığıyla gündeme getirilmesi konusundaki memnuniyetlerini ifade etmişlerdi.

Son iki etkinliği Kiev ve İstanbul’da gerçekleştirilecek olan projenin sonucunda, çalıştay sonuç raporları ve ülkelerin telif hakları mevzuatlarına yönelik bilgilerin yer aldığı bir veri tabanı oluşturulacak.