03.05.2018

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle Türk Dünyası Vakfı tarafından yürütülen Uluslararası Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Alanında İşbirliği Projesiyle, Balkanlar ve Orta Asya’daki 16 ülkenin (Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan,  Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Sırbistan, Tacikistan, Türkiye,Türkmenistan ve Ukrayna) katılımıyla telif hakları alanında bir işbirliği platformu oluşturuluyor.

 

16 ülkenin telif hakları uygulamalarının mevcut durumunu ortaya koymayı, kendilerine özgü uygulamaları konusunda bilgi paylaşımında bulunmayı ve telif hakları alanında karşılıklı işbirliğini sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlayan proje kapsamında düzenlenecek son çalıştay, Türkiye’nin ev sahipliğinde, 03-06 Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi.

 

Balkan ve Orta Asya ülkelerinin katılımıyla şu ana değin gerçekleştirilen çalıştaylarda ülkelerin temsilcileri kendi ülkelerindeki telif hakları uygulamaları, yasal düzenlemeler, sorunlar, fiziki ve dijital korsanlıkla mücadele yöntemleri, toplu hak takibi, meslek birliklerine ilişkin konuları ve önerilerini görüşmüş ve bu konularda karşılıklı bilgi paylaşımında bulunmuşlardır.

 

İşbirliği Projesinin Beşinci Çalıştayı Türkiye’de Gerçekleştiriliyor

 

5 ayrı ülkede 5 çalıştayın düzenlenmesi şeklinde planlanan projenin ilk çalıştayı, “Dijital Alan ve Fiziksel Korsanlıkla Mücadele Yöntemleri” başlığıyla 16-17 Ekim 2017 tarihlerinde Kazakistan’ın kültür başkenti Almatı şehrinde; ikinci çalıştayı, “Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Alanında Temel Yasal Düzenlemeler ve İdari Yapılanma” başlığıyla 4-5 Aralık 2017 tarihlerinde Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da; üçüncü çalıştayı "Telif Hakkı ve Bağlantılı Hakların İstisnaları ve Sınırlamaları” başlığıyla 08 - 09 Şubat 2018 tarihlerinde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te; dördüncü çalıştayı ise " Telif  Hakları  Alanında  Toplu  Hak  Yönetimi  ve  Meslek  Birliklerine  İlişkin  Temel Düzenlemeler” başlığıyla, 15-16 Mart 2018 tarihlerinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gerçekleştirilmişti.

 

Projenin kapanış çalıştayı ise, “Telif Hakkı ve Bağlantılı Haklar Alanında Gelecekteki İşbirliği Faaliyetlerine İlişkin Öneriler” başlığıyla 03-06 Mayıs 2018 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. İleride oluşturulması planlanan ortak işbirliği platformu konusunda alanının uzmanlarınca görüş alışverişinde bulunmayı, fiziksel ve dijital alanlarda korsanlığa karşı uluslararası kamuoyunun bilinçlendirilmesini ve fikri mülkiyet haklarınının kamuoyu nezninde bilinirliğinin arttırılmasını hedefleyen çalıştayı ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarının takip etmesi beklenmektedir.

 

Bölge Ülkeleri Telif Hakları Alanında Dünyada Etkili Olacak Bir Birliktelik Kuruyor

Avrupa Birliği tarafından şekillendirilen ve yön verilen bir alan olan telif hakları alanında, ülkeler, geniş bir paydaş grubuyla ilk kez Türkiye’nin girişimiyle oluşturulan bağımsız bir platformda biraraya geliyor. Birbirlerinin eserlerini yoğun olarak takip eden ve kültürel olarak etkileşim halindeki ülkelerin kamu otoritelerinin katkılarıyla başlayan birlikteliğin, ilerleyen dönemde meslek birlikleri, sanatçılar ve yapımcılar arasındaki işbirliğiyle devam etmesi öngörülüyor.

 

Proje Katılımcı Ülkelerin Yoğun İlgisini Çekiyor

Türkiye ile güçlü tarihsel bağları bulunan bölge ülkeleri, telif hakları alanında geniş bir coğrafyada gerçekleştirilen etkinlikler bakımından ilk olma özelliğini taşıyan projeye yoğun ilgi gösteriyorlar. Gerçekleştilen ilk dört çalıştaya katılan ülke temsilcileri, telif hakları gibi uluslararası işbirliği ve bilgi paylaşımına açık bir konunun kapsamlı bir proje altında teknik toplantılar aracılığıyla gündeme getirilmesi konusundaki memnuniyetlerini ifade etmişlerdir.