Türk Dünyası Meydanı projesi, yapılacağı Eskişehir Atatürk Stadyumunda düzenlenen basın toplantısıyla tanıtılmıştır. Yaklaşık 20 milyon TL’ye yapılması planlanan proje 56 bin 400 metrekare ile Türkiye’nin en büyük kent meydanı olma özelliğindedir.

Proje hakkında konuşan Milli Eğitim Bakanı ve Vakfımız Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı, projeden dolayı Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) ve Hazinenin yaklaşık 300 milyon TL’den vazgeçtiğini söylemiştir. Türkiye’de ilk kez böyle bir projede farklı finansman modeli uygulandığını ifade eden Bakan Avcı, “Burası fiziki mekan olarak değil, aynı zamanda maddi değer olarak da Türk Dünyası Kültür Başkentliği Ajansı olarak en büyük projemiz. Başka illerde eski statlarla yeni statlar arasındaki geçişler şöyle oluyor; eski stat yeri TOKİ’ye veriliyor, TOKİ orayı imara açarak gelir elde ediyor, sonra oradan elde ettiği gelir ile de yeni stadı yapıyor. Hazine ve TOKİ buranın kendilerine devredilmesi ve açılması durumunda elde edebilecekleri yaklaşık 300 milyon TL’den fedakarlık ettiler. Bunun için ben Koordinasyon Kurulunda görev yapan bakanlarımıza özellikle o kurulun üyesi olan Maliye Bakanımıza bir kere daha buradan bütün Eskişehirliler adına teşekkür ediyorum” demiştir.

Eskişehir’in en büyük sorunlarından biri olan otopark sorunu içinde Türk Dünyası Meydanı'nı altında 600 araç kapasiteli bir otoparkın yapılacağını dile getiren Avcı, konuşmasına şöyle devam etmiştir:

“Bu proje 56 bin 400 metrekareyi kapsayan Türk Dünyası Meydanı projesi. Bunun 22 bin 500 metrekaresi yeşil zemin, 12 bin 275 metrekare sert zemin alan, parkın 6 farklı noktasından giriş olacak. Ortada havuz ve eğime yayılan basamaklar görülecek. 15 bin metrekarelik yaklaşık 600 araç kapasiteli otoparkta meydanın altında olacak. Bin metrekarede ise çok amaçlı salon, müze ve vatandaşlara hizmet edecek işletmeler olacak.”